
Zwierzę
Tygrys amurski
Kot tajgi i górskich lasów rosyjskiego Dalekiego Wschodu, nazywany również tygrysem syberyjskim.
Język treści
Tajga oraz górskie lasy iglaste i mieszane to naturalne środowisko tygrysa amurskiego. Zamieszkuje on wschodnie krańce Rosji i pogranicze rosyjsko-chińskie w rejonie dolnego Amuru. Nazwa „amurski” wiąże go właśnie z tą rzeką; bywa też nazywany tygrysem syberyjskim. W odróżnieniu od skojarzeń z tropikalną dżunglą jego świat jest światem dalekowschodnich lasów.
Tygrys poluje między innymi na jeleniowate i dziki. Zjada również mniejsze ssaki, ptaki, gady oraz ryby. Jest samotnikiem. Samiec nie uczestniczy w wychowywaniu potomstwa, a opieka nad kociętami spoczywa na samicy. Po ciąży trwającej około 105 dni rodzi się najczęściej dwoje lub troje młodych. Pozostają one przy matce do drugiego roku życia. Ten długi okres różni się od krótkiego czasu samej ciąży. Tygrys amurski uczestniczy w europejskim programie hodowlanym EEP; w krakowskim ogrodzie stanowi leśny kontrapunkt dla wysokogórskiej pantery śnieżnej.
Dla dzieci
Nazwa tygrysa amurskiego prowadzi nad rzekę Amur w Azji. Dzikie tygrysy tego rodzaju żyją na wschodzie Rosji i przy granicy z Chinami. Ich domem są tajga oraz górskie lasy z drzewami iglastymi i liściastymi. Inna nazwa tego kota to tygrys syberyjski.
W jego jadłospisie znajdują się jelenie, dziki, mniejsze ssaki, ptaki, gady, a nawet ryby. Dorosły tygrys zwykle żyje samotnie. Młodymi zajmuje się mama, bez udziału samca. Po około 105 dniach ciąży rodzi najczęściej dwoje lub troje kociąt. Zostają one przy niej aż do drugiego roku życia. To dużo czasu na dorastanie pod opieką matki. Ogrody europejskie współpracują przy hodowli tygrysów amurskich w programie EEP. W Krakowie poznajesz kota z lasów dalekiej Azji.
Pytanie 1 z 2

