Przejdź do treści
Ilustracja Zoo w Bydgoszczy
Wróć do Ogród Zoologiczny w Bydgoszczy

Zwierzę

Puchacz

Pomarańczowe oczy i cichy lot nocnego łowcy z Europy i Azji.

O eksponacie

Puchacz poluje przede wszystkim nocą. Duże, pomarańczowe oczy pomagają widzieć przy słabym świetle, a czuły słuch pozwala zlokalizować zdobycz. Pióra wokół twarzy tworzą szlarę, kierującą dźwięki w stronę uszu. Kępki piór sterczące na głowie nie są uszami i nie wzmacniają słuchu. Ich ustawienie może natomiast zmieniać się wraz ze stanem pobudzenia ptaka.

Miękkie obrzeża piór skrzydeł tłumią szum podczas lotu. Puchacz może zbliżyć się do ofiary cicho, a potem chwycić ją szponami. Poluje na różne zwierzęta, w tym gryzonie i ptaki. Jest dużą sową, a samice są większe od samców. Gatunek występuje na rozległym obszarze Europy i Azji, wykorzystując między innymi tereny skaliste oraz zalesione wzgórza.

W dzień odpoczywa, a maskujące ubarwienie utrudnia dostrzeżenie go na tle kory i gałęzi. Mimo cichego lotu nie jest milczącym ptakiem: porozumiewa się głosem, między innymi pohukiwaniem. Kontrast między głośnym wołaniem a niemal bezszelestnym ruchem w powietrzu wynika z dwóch różnych zadań: kontaktu z innymi puchaczami i skrytego zbliżania się do zdobyczy.

Dla dzieci

Na głowie puchacza sterczą dwa pęczki piór. Wyglądają jak uszy, ale nimi nie są. Prawdziwe uszy są ukryte. Pióra wokół twarzy tworzą szlarę, która pomaga kierować do nich dźwięki.

Puchacz ma duże pomarańczowe oczy i bardzo dobry słuch. Nocą szuka zdobyczy, na przykład myszy i innych małych zwierząt. Miękkie brzegi piór tłumią szum skrzydeł, więc może podlatywać bardzo cicho. Ofiarę chwyta szponami.

W dzień odpoczywa, a jego kolory przypominają korę i gałęzie. Samica puchacza jest większa od samca. Choć lata cicho, potrafi głośno pohukiwać, gdy porozumiewa się z innymi puchaczami. Spokojnie siedząca sowa może więc być nocnym łowcą, który właśnie ma przerwę w aktywności.

Sprawdź się

Pytanie 1 z 2

Jaką funkcję pełni szlara puchacza?

Szczegóły
Lokalizacja
Woliera puchacza