
Zwierzę
Słoń indyjski
Stadny roślinożerca z południowej Azji, którego młode rodzi się po około 21 miesiącach ciąży.
Język treści
Około 21 miesięcy trwa ciąża słonia indyjskiego. Zwykle przychodzi na świat jedno młode, które już przy narodzinach może ważyć do 100 kilogramów. Długi rozwój przed urodzeniem i duże rozmiary noworodka wyróżniają tego mieszkańca krakowskiego ogrodu wśród ssaków prezentowanych na trasie. W naturze słonie indyjskie zamieszkują południową i południowo-wschodnią Azję, gdzie spotyka się je zarówno w gęstych lasach, jak i na otwartych terenach trawiastych oraz w zaroślach.
Ich jadłospis jest roślinny: obejmuje trawę, liście, miękkie pędy i owoce. Nie ogranicza się zatem do jednego rodzaju pokarmu ani do jednej warstwy roślinności. Słonie prowadzą stadny tryb życia, a przewodniczką grupy jest starsza samica. Krakowskie ZOO uczestniczy w europejskim programie hodowlanym EEP dla tego gatunku. Spotkanie ze słoniem łączy więc obserwację dużego roślinożercy z poznawaniem zwierzęcia objętego międzynarodową współpracą ogrodów zoologicznych.
Dla dzieci
Mały słoń wcale nie musi być lekki. Gdy się rodzi, może ważyć nawet 100 kilogramów! Zanim przyjdzie na świat, rozwija się w brzuchu mamy przez około 21 miesięcy. Najczęściej rodzi się jedno słoniątko. To bardzo długie oczekiwanie na nowego członka stada.
Dzikie słonie indyjskie mieszkają na południu i południowym wschodzie Azji. Ich domem bywają gęste lasy, trawiaste przestrzenie i zarośla. Jedzą trawę, liście, delikatne pędy oraz owoce. W słoniowym menu jest więc dużo różnych części roślin. Słonie żyją w grupach prowadzonych przez starszą samicę. Krakowski ogród uczestniczy w programie EEP, w którym europejskie ogrody wspólnie planują hodowlę tego gatunku. Przed tobą zwierzę, którego życie od pierwszych chwil związane jest ze stadem.
Pytanie 1 z 2

