Przejdź do treści
Samiec lwa angolskiego z bujną grzywą leży na trawie z uniesioną głową i szeroko otwartym pyskiem. Widać jego kły, język i wyciągnięte przednie łapy. W tle leżą pnie drzew.
Wróć do Ogród Zoologiczny w Opolu

Zwierzę

Lew angolski

Życie wielkiego kota, w którym wspólne polowanie, opieka i głos łączą członków stada.

O eksponacie

W opolskim zoo mieszkają lwy angolskie. Samca wyróżnia grzywa, której wielkość i kolor zmieniają się wraz z wiekiem oraz różnią między osobnikami. Grzywa wpływa na wygląd lwa w oczach samic i rywali, a także osłania szyję podczas starć.

Lwy wyróżniają się wśród kotów życiem w trwałych grupach społecznych. Rdzeń stada stanowią spokrewnione samice i ich młode, którym towarzyszą dorosłe samce. Lwice współpracują podczas polowania oraz opieki nad potomstwem. Młode może pić mleko również od innej karmiącej lwicy należącej do stada.

Ryk jest sposobem porozumiewania się: pomaga utrzymywać więź grupy i informować inne lwy o zajętym terenie. Zwierzęta korzystają też ze znaków zapachowych. Samce patrolują i bronią terytorium, a znajome osobniki rozpoznają się w rozbudowanej sieci sygnałów głosowych oraz zapachów.

Dużą część doby lwy spędzają na odpoczynku, przeplatając go krótkimi okresami intensywnej aktywności. W naturze polują często o zmierzchu, nocą i o świcie. Ich pokarmem są między innymi antylopy i inne ssaki kopytne. Spokojnie leżący lew zachowuje więc rytm drapieżnika, który nie musi przez cały dzień pozostawać w ruchu.

Dla dzieci

Lwy często żyją razem, co wśród kotów jest niezwykłe. W stadzie są spokrewnione lwice, ich młode i dorosłe samce. Samice pomagają sobie przy polowaniu oraz wychowywaniu lwiątek. W Opolu żyją lwy angolskie. Dorosły samiec ma grzywę, która osłania szyję i nadaje mu charakterystyczny wygląd.

Ryk nie oznacza wyłącznie złości. To również wiadomość dla innych lwów. Pomaga oznajmić, że dany teren jest zajęty, i utrzymywać kontakt ze stadem. Lwy pozostawiają także znaki zapachowe.

Leżący lew nie musi się nudzić. Te koty naturalnie bardzo dużo odpoczywają. W przyrodzie bywają aktywne nocą, o świcie i o zmierzchu. Wtedy polują między innymi na antylopy. Ich dzień składa się z długich przerw i krótkich okresów wysiłku, a życie stada opiera się na współpracy.

Sprawdź się

Pytanie 1 z 2

Kto tworzy rodzinny rdzeń lwiego stada?

Szczegóły
Lokalizacja
Wybieg nr 62 na planie Zoo Opole.

Na mapie

Lew angolski