
Zwierzę
Pandka ruda
Azjatycka mieszkanka górskich lasów, w której diecie ważne miejsce zajmują liście bambusa.
Język treści
Dziupla drzewa albo szczelina skalna może stać się miejscem narodzin pandki rudej. W ukrytym tam gnieździe samica rodzi od jednego do czterech młodych, po ciąży trwającej około 135 dni. Są to schronienia spotykane w jej naturalnym środowisku: lasach liściastych i iglastych południowych Chin, Indii, Nepalu oraz północnej Mjanmy. Pandki występują w górach, nawet do 4800 metrów nad poziomem morza.
W jadłospisie tego ssaka znajdują się liście bambusa i jagody, ale również owady, ptasie jaja i drobne kręgowce. Bambus jest zatem ważną częścią pokarmu, lecz nie wyczerpuje całego menu. Pandka prowadzi nocny tryb życia; dzienna obserwacja nie musi przypadać na porę jej największej aktywności. Gatunek jest objęty europejskim programem hodowlanym EEP. W krakowskim ogrodzie 25 czerwca 2022 roku urodziła się pierwsza tutejsza pandka, samiczka nazwana Boną w konkursie.
Dla dzieci
Wśród górskich drzew można znaleźć bardzo niezwykłego mieszkańca: pandkę rudą. Dzikie pandki żyją w azjatyckich lasach, między innymi w Nepalu, Indiach i południowych Chinach. Docierają wysoko w góry, nawet na 4800 metrów. W ich otoczeniu rosną drzewa liściaste oraz iglaste.
Pandka je liście bambusa i jagody, ale potrafi też zjadać owady, ptasie jaja i małe zwierzęta. Najaktywniejsza jest nocą. Gdy ma urodzić młode, wykorzystuje gniazdo w dziupli albo szczelinie skały. Po około 135 dniach ciąży przychodzi na świat od jednego do czterech maluchów. W Krakowie pierwsza mała pandka urodziła się 25 czerwca 2022 roku. Dostała imię Bona, wybrane w konkursie. Europejskie ogrody współpracują przy hodowli pandek w programie EEP.
Pytanie 1 z 2

